Google Gazeteleri de Öldürüyor

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Slate Blog'da geçenlerde bir yazı ve yukarıdaki grafik dikkatimi çekti. Yazının başlığı aynen şöyleydi : "GOOGLE ABD BASILI MEDYASINDAN DAHA FAZLA REKLAM GELİRİ ALIYOR".
İnternetin önemini ve gücünü, özellikle sık sık yazmaya çalışıyorum ancak GOOGLE'ın gazeteler üzerindeki etkisini pek düşünmemiştim.

Sosyal medyanın ve internetin yazılı basın üzerindeki etkisi konusunda yazdığım "Sosyal Medya ve Tuvalet Kağıdı Arasındaki İlişki" (http://blog.tkaraca.com/2012/sosyal-medya-ve-tuvalet-kagidi-arasindaki-iliski/) başlıklı yazımda; 2000 yılından itibaren gazete kağıdı üretiminin düşüş göstererek 2006 yılında tuvalet kağıdı üretimi ile aynı düzeye geldiğini, zaman içinde ise aradaki farkın tersine dönerek tuvalet kağıdı üretiminin gazete kağıdı üretiminin üzerine çıktığını yazmıştım.

Bu grafikte , karşımıza özellikle daha somut ve parasal bir gösterge çıkmaktadır. GOOGLE'ın reklam gelirlerinin 2012 yılında tüm ABD yazılı basınından daha yüksek bir paya ulaştığı açıkça görülmektedir. Hatta ABD ve Avrupada’ki yazılı basın, GOOGLE aramalarında gazetelerin haberlerinden oluşan arama sonuçları için telif hakkı alma talebinde bulunabilmek için çaba bile göstermektedirler.

Geçenlerde küçük bir kasabada giyim mağazası sahibi olan bir perakendeci ile konuşuyordum. En büyük sıkıntısı; artık tüketicilerin giyim eşyalarını internet üzerinden aldığı, rekabetin mağazalar arasından çıkıp internet ortamına taşındığı ve hatta internetin en önemli rakipleri haline geldiğiydi.
Kendi anlatımıyla, "Eskiden ambara sadece mağaza sahiplerinin malları gelirdi. Oysa şimdilerde nerdeyse bizim mallarımızdan daha çok internet üzerinden satış yapan sitelerin kişilere gönderdiği kutuları görüyoruz. Birinin üzerinde pantalon görüyorum, çok güzel! nereden aldın? diye soruyorum, “internetten abi”” diyor.

Bunları yazarken hep hatırlatmak istediğim, internet ve sosyal medyanın işimiz üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileridir. Sürekli gündemde tutmamız gereken konuların başında gelen ve en önemlilerinden biri “internetten nasıl faydalanabilirim ve eğer varsa işim üzerindeki olumsuz etkilerini nasıl fırsata dönüştürebilirim ?” dir.

Ama her fırsatta söylediğim gibi, "abi dayımın oğlu, 14 yaşında ve bu işlerde canavar" mantığı ile yarardan daha çok zarar görmek olasıdır. Bunu önlemek için kesinlikle yaratıcı ve profesyonel yardım almak gerekmektedir.

4857 kere okundu

1954 doğumlu olan Karaca eğitimini Kadıköy Maarif Kolejini tamamladıktan sonar Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 32 yıllık profesyonel yaşamının yaklaşık 15 yılını çeşitli ülkelerde, yabancı firmalarda üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

Türkiye ve Azerbeycan'ın ilk yapı marketlerinin, Romanya ve Montenegro'nun ilk AVM'lerinin kuruluşunda yöneticilik yapan Karaca aynı zamanda Türkiye'deki ilk kitap ve müzik mağazalarının kuruluşunda da yer almıştır. 

Önceki yıllarda Yeditepe Üniversitesi, İşletme Fakültesi’nde 2 dönem MBA dersi de vermiş olan Karaca halen Özyeğin Üniversitesinde Girişimcilik dersi vermekte, yönetim danışmanlığı yapmakta ve yönetim eğitimleri vermektedir.

ücretsiz üye olun

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz